Tiedotteet

Teollisuus käynnisti puolukan ostot

Teollisuus käynnisti puolukan ostot

Puolukkasadosta saadaan tänä vuonna paikoitellen hyvä. Avonaisilla alueilla puolukka kärsi kesän pitkän hellejakson aikana kuivuudesta ja marjat jäävät näillä alueilla pieniksi ja satoa saadaan heikosti. Mutta hakkualueiden reunamilla ja vesakkoisilla alueilla marjaa kasvaa hyvin. Joten kokonaissadosta saadaan keskimääräinen. Puolukka on runsassatoisin luonnonmarja ja sen vuosisato on keskimäärin 257 miljoonaa kiloa.

Teollisuus käynnisti roskaisen puolukan ostot viime viikolla. Puhdistettuna puolukkaa on sen sijaan ostettu tori- ja vähittäiskaupan tarpeita varten jo pitempään. Puolukka on ollut kypsää jonkin aikaa, mutta teollisuus on tähän saakka ostanut paremmat markkinat omaavaa mustikkaa. Se on pysynyt poimintakelpoisena harvinaisen pitkään tänä kesänä. Niinpä puolukkaan verrattuna kaksinkertaisella hinnalla ostettavaa mustikkaa ovat poimijat saaneet myydä yrityksille näihin päiviin saakka.

Puolukka viihtyy valoisissa kangasmaastoissa ja avohakkuut lisäävät sen satoa. Puolukan paras poiminta-aika alkaa elokuun lopulla ja marjaa voi kerätä vielä lokakuun alkupuolella. Pakkasen puremia puolukoita voi käyttää vielä vaikkapa mehumarjoina. Hieman raaka marja sopii puolestaan hillon tai hyytelön valmistamiseen, sillä hyytelöitymistä edistävän pektiinin määrä on silloin korkeimmillaan. 

Puolukan makeus peittyy marjan sisältämien happojen alle. Happamaa makua puolukkaan tuovat sitruuna-, omena- ja bentsoehappo. Bentsoehappo toimii puolukassa luontaisena säilöntäaineena. Marjaa onkin perinteisesti säilötty survoksena viileään kellariin varastoituna. Marjan happamuutta voi miedontaa lisäämällä puolukkasurvoksen joukkoon omenaa, päärynää tai kurpitsaa. Myös muista marjoista tehtyjä hilloja voi lisätä survokseen ja tällä tavoin saada siitä makeampaa.  Useat puolukkaa paljon käyttävät ovat kuitenkin tottuneet syömään survosta hyvin vähän sokeroituna antamassa makua esimerkiksi liharuokien lisäkkeenä.

Puolukka sisältää E-vitamiinia enemmän kuin esimerkiksi omena tai appelsiini. Puolukan terveydelle hyödylliset ominaisuudet painottuvat sen sisältämiin polyfenoleihin. Puolukalle tyypillisiä polyfenoleja ovat lignaanit, resveratrol ja proantosyanidiinit. Resveratrolilla ja proantosyanidiineilla arvioidaan olevan monitahoista hyötyä terveydelle. Hiirikokeissa puolukan on todettu ehkäisevän mm. runsasrasvaisen ruokavalion aineenvaihdunnalle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Puolukkaa ja sen sisältämiä polyfenoleja onkin tutkittu mm. diabeteksen, ylipainon ja bakteeritulehdusten ehkäisyssä.

Puolukka sopii raaka-aineeksi leivonnaisiin, puuroihin ja kiisseleihin sekä muihin jälkiruokiin. Puolukkaa voi käyttää mausteeksi salaateissa ja erilaisissa lisäkkeissä. Kuivatut puolukat sopivat naposteluun ja helposti mukana kulkevaksi välipalaksi. Kokonaisista puolukoista valmistuu nopeasti virkistäviä marjasmoothie-juomia tai ravitsevia pikavälipaloja yhdistelemällä vaikkapa raejuuston ja pähkinöiden kanssa.

Lisätietoja:

Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040 5801186,  simo.moisio@arctic-flavours.fi
Takaisin