Tiedotteet

Metsävadelman satokausi alkoi

Metsävadelma kypsää poimittavaksi - helle pienensi satoa

Aromikkaan metsävadelman satokausi on alkanut. Marjat ovat kypsyneet helteisillä säillä nopeasti. Helteiden vuoksi marjoista osa jää tavallista pienikokoisemmiksi ja näin vadelman satomäärät jäävät odotuksia pienemmiksi. Koska lakan sato jää paikoitellen hyvin niukaksi, voivat kotitalousmarjastajat poimia lakan tilalle aromikasta metsävadelmaa.

Metsävadelman kasvupaikkoja ovat puolivarjoisat paikat: lehtomaiset ja tuoreet kankaat, ojien ja metsien reunat sekä hakkuaukeat ja tienvarret. Sitä tavataan yleisenä Oulun korkeudelle saakka, Lapissa se on jo harvinaisempi. Vadelma on kaksivuotinen pensas. Ensimmäisenä vuotena se kasvattaa vihreät ja haarattomat varret. Vasta toisena kesänä haarovat varret kukkivat ja tuottavat marjoja. Satokausi alkaa heinä-elokuun vaihteessa ja kestää syyskuun alkuun asti.

Vadelma on hyvä C-vitamiinin lähde. Kahdesta desilitrasta vadelmia saa saman verran C-vitamiinia kuin puolikkaasta kuoritusta appelsiinista. Vadelma on muiden marjojen tapaan hyvä polyfenolien lähde. Vadelma, lakka ja mesimarja, sisältävät pääosin ellagitanniineja. Villinä kasvavassa vadelmassa näitä on enemmän kuin viljellyssä marjassa. Ellagitanniineilla on havaittu mm. haitallisten suolistobakteereiden kasvua estäviä vaikutuksia ja niiden vaikutusta on tutkittu mm. suolistosyöpien kannalta. 

Vadelma on parhaimmillaan tuoreena. Siitä valmistuu nopeasti marjasmoothie, johon voit laittaa esimerkiksi maustamatonta, rasvatonta jogurttia tai kaurajuomaa, leseitä tai siemeniä tai pähkinöitä. Ainekset sekoitetaan vadelmien kanssa tehosekoittimessa. Vadelmista voi valmistaa myös marjaisia leivonnaisia ja jälkiruokia sekä käyttää niitä salaattien koristamiseen ja maustamiseen.

Lisätietoja: Arktiset Aromit ry, Simo Moisio 040-5801186, Ildikó Hytönen 050 502 8077

Takaisin