Tutkimukset

Mitä eroa on metsämustikalla ja pensasmustikalla?

Ildikó Hytönen | Arktiset Aromit ry

Metsämustikka ja pensasmustikka ovat kuin kaksi marjaa - päällisin puolin ainoa ero niiden välillä vaikuttaisi olevan marjojen koko. Mustikat kuitenkin poikkeavat toisistaan myös koostumuksensa puolesta.

Metsämustikka (Vaccinium myrtillus) ja pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) ovat keskenään sukua, mutta silti niiden koostumuksessa on eroa. Mustikat sisältävät tunnetusti runsaasti antosyaaneja eli vesiliukoisia fenolisia yhdisteitä, jotka antavat mustikalle sen värin. Antosyaaneista ollaan kiinnostuneita niiden mahdollisten terveysvaikutusten vuoksi. Molemmissa mustikoissa antosyaanit keskittyvät enemmän kuoreen kuin itse marjaan. Pensasmustikan kuoressa antosyaanien kokonaismäärä on yleisesti ottaen hieman korkeampi kuin metsämustikassa, mutta lajikkeiden välilläkin on eroa. Toisaalta sisältä vaalean pensasmustikan hedelmäliha ei sisällä antosyaaneja yhtä paljon kuin metsämustikka. Liettualaisen tutkimusryhmän analyyseissä käytettiin paikallista metsämustikkaa ja Vilnan kasvitieteellisen puutarhan pensasmustikkalajikkeita.

Tärkein antosyaani metsämustikassa on syanidiini ja pensasmustikassa malvidiini. Kaikki eri antosyaanit huomioiden metsämustikassa on monipuolisemmin antosyaanien erilaisia alatyyppejä.

Molemmilla mustikkatyypeillä on antimikrobivaikutusta eli ne estävät bakteerien kasvua.  Lisäksi ne estävät happiradikaalien toimintaa eli toimivat antioksidantteina, mutta tämä ei välttämättä johdu pelkästään antosyaaneista. Myös marjojen muilla fenolisilla yhdisteillä ja niiden sisältämällä C-vitamiinilla on antioksidanttivaikutusta.

Aika näyttää, onko jompikumpi mustikkalaji toista terveellisempi. Ainakin niillä on samankaltaisesta ulkomuodostaan huolimatta koostumuksellista eroa. Mustikan valintaan vaikuttavat toki myös saatavuus ja käyttötarkoitus. Pensasmustikkaa saa Suomena vain viljeltynä ja se on metsämustikkaa kalliimpaa, joten moni käyttää sitä lähinnä erikoistilanteissa. Esimerkiksi kakun koristeena tahraamaton, rakenteensa säilyttävä pensasmustikka on siistimpi. Metsämustikka puolestaan on arkiruokana edullisempi ja monesti maukkaampi.

Avainsanat:
koostumus  antimikrobisuus  antioksidantit  fenoliset yhdisteet  mustikka  antosyaanit 


Takaisin