Tiedotteet

Pakastimen pohjalle jääneistä marjoista loihditaan perinneherkkuja juhannuspöytään

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Nyt on hyvä hetki käyttää pois viimeiset pakkaseen jääneet marjat ja sienet. Juhannuksena marjoista ehtii valmistamaan myös vanhoja perinneruokia, jos piirakat ja marjarahka alkavat jo kyllästyttämään.
Sokerin käyttö yleistyi suomalaisessa keittiössä vasta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Sitä ennen syötiin esimerkiksi puolukkamämmiä, tilluskaa eli hapanleipään sekoitettua mustikkasurvosta sekä imellettyjä marjapiirakoita, rönttösiä. Marjat ovat olennainen vispipuuron tai talkkunapöperön ainesosa, mutta yhtä hyvin toimii marjojen ja viilin tai piimän liitto. Kuivahtanutta leipää tai pullaa ei kannata heittää menemään, vaan valmistaa uunissa vanukkaaksi, jonka kruunaa marjasurvos.

Puolukkamämmi
"Sopivinta lienee valmistaa puoloista puuroa. Köyhinkin woipi niistä saada hyvänmakuisen puuron, jos sekoittaa ruisjauhoja weteen ja asettaa tuon seoksen lämpimään uuniin imelloitumaan. Imellokseen eli mämmiin sekoitetaan tuoreita tahi wedessä säilytettyjä puoloja ja sekoitus keitetään kypsäksi. Keitoksen woipi syödä sinällään, mutta maidon kanssa on se paljon maukkaampi. Puuro tulee parempaa, jos puolat keitetään wedessä ja siihen sekoitetaan ruisjauhoja tahi mannaryyniä, mutta tähän tarwitaan mauksi sokeria tahi siirappia, sillä muutoin tulee keitos kowin happameksi. Puolojen keitettyä wedessä sopii niitten kuoret siiwilöidä pois liemestä."

Urwid Genetz, Marjojen säilyttäminen ja käyttäminen taloudessa. Kansanwalistusseuran toimituksia, 1895.

Pakasteiden säilyvyys

  • Vihannesten ja marjojen ohjeellinen säilytysaika pakkasessa on 8-12 kk, mutta jopa toissavuoden pakasteet ovat useimmiten syömäkelpoisia.
  • Nopeimmin pakkasessa pilaantuvat rasvaa sisältävät elintarvikkeet, sillä rasva pääsee härskiintymään myös alhaisissa lämpötiloissa. Kasvikset ovat käytännössä lähes kaikki rasvattomia, joten niiden säilyvyyskin on hyvä.
  • Turhaan pakasteita ei kannata varastoida, sillä pakastusajan pidentyessä niiden ravintoainepitoisuus vähenee jonkin verran. Myös ruoan maku ja rakenne voivat muuttua.
  • Kun marjat käytetään pois seuraavaan satokauteen mennessä, niiden säilömiseen ei tarvita sokeria. Sokerin käyttöä on perusteltu mm. C-vitamiinin paremmalla säilyvyydellä, mutta useimmilla suomalaisilla ei nykypäivänä ole puutetta C-vitamiinin saannissa.

Lisätietoja: Arktiset Aromit ry
Ildikó Hytönen, puh. 050 502 8077
Simo Moisio, puh. 040 580 1186

 

Takaisin