Tiedotteet

Luonnontuotteiden käyttö kiinnostaa ravitsemisliikkeitä

Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä on valmistunut tutkimus luonnontuotteiden käytöstä Pohjois-Savon ravitsemisliikkeissä. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena helmikuussa 2014 ja kyselyyn vastasi reilu kolme sataa Pohjois-Savon maakunnassa sijaitsevaa ravitsemisliikettä. Tutkimuksessa selvitettiin mitä luonnontuotteita ja niiden jatkojalosteita käytetään ravitsemisliikkeissä sekä mistä ja millaisina tuotteina luonnontuotteita saadaan ravitsemisliikkeisiin. Lisäksi kartoitettiin millaisia tulevaisuuden toiveita ja kehittämisideoita ravitsemisliikkeillä on koskien luonnontuotealaa.

Kyselyn mukaan suuri osa vastanneista hyödyntää luonnonsieniä ja luonnonmarjoja sekä hieman alle puolet vastanneista hyödyntää luonnonyrttejä toiminnassaan. Suosituimpia luonnonmarjoja tutkimuksen mukaan ovat mustikka, puolukka, karpalo, vadelma ja lakka. Vastaajien keskuudessa käytetyimpiä luonnonsieniä ovat suppilovahvero, rouskut, keltavahvero eli kantarelli, herkkutatti, mustatorvisieni, muut tatit, haperot sekä korvasieni. Luonnonyrteistä suosituimmiksi kyselyssä nousivat nokkonen, marjojen lehdet, erilaiset kukat ja niiden lehdet, havupuiden havut ja kerkät sekä maitohorsma. Erikoisluonnontuotteista ainoastaan koivun mahlaa hyödynnetään kyselyyn vastanneiden keskuudessa.

Luonnontuotteita käytetään tutkimuksen mukaan yleisimmin tuoreena, pakasteena ja kuivattuna ja niitä hankitaan ravitsemisliikkeisiin tukusta, suoraan poimijoilta, paikallisilta yrityksiltä sekä itse keräämällä. Tulevaisuudessa luonnontuotteiden käyttöhalukkuus pysyy samana tai jopa lisääntyy etenkin luonnonyrttien osalta. Suurimpia ongelmia luonnontuotealalla on luonnontuotteiden saatavuuden vaikeudet, tietotaidon puuttuminen esimerkiksi reseptiikan osalta sekä liian vähäinen yhteistyö luonnontuotealan toimijoiden välillä.

Tutkimustuloksien avulla luonnontuotealan toimijat saavat uutta tietoa mitä, miten ja millaisina tuotteina luonnontuotteita hyödynnetään ravitsemisliikkeissä Pohjois-Savossa. Tuloksia voidaan jossain määrin soveltaa myös muualla Suomessa sijaitseviin ravitsemisliikkeisiin. Lisäksi tutkimuksen avulla saatiin selville millaisia kehittämiskohteita ravitsemisliikkeiden mielestä luonnontuotealalla on tällä hetkellä.

Tutkimukseen ja tutkimustuloksiin voi perehtyä tarkemmin tutustumalla Theseus-tietokannassa sijaitsevaan opinnäytetyöhön osoitteessa:
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405137548.

Tutkimuksen on tehnyt Riikka Karvonen Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä

Takaisin