Tiedotteet

Alkukesän salaattiraaka-aineita voi poimia itse

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Villiruoka on jo löytänyt tiensä ravintoloihin, mutta yhtä hyvin niitä voi kokeilla kotikeittiössäkin. Viimeistään kesäkuussa on aika vaihtaa kaupan salaatit ilmaisiin luonnonantimiin. Aloittelijallekin sopivia ja helposti löytyviä vaihtoehtoja ovat voikukka, poimulehti ja piharatamo.

Hyviä keruupaikkoja oman kotipihan lisäksi ovat rauhalliset, lannoittamattomat niityt, lehtometsät ja hakkuuaukeat vähintään 25 metrin päässä lähimmästä maantiestä. Kasvit kerätään kuivalla ja aurinkoisella säällä ilmavasti koriin. Poimittavaksi kannattaa valita nuoria, terveennäköisiä lehtiä. Käsien ja keräysvälineiden tulee olla puhtaat, ja kasvit on hyvä huuhtoa ennen käyttöä.

Rikkaruohonakin tunnettu voikukka on Keski-Euroopassa perinteinen salaattivihannes. Syötäväksi kannattaa valita nuoria, pienempiä lehtiä sillä suuret lehdet ovat usein kitkerämpiä. Lehdistä voi poistaa lehtiruodin ennen käyttöä. Rohkea lisää salaattiin myös keltaiset kukinnot väriä antamaan. Voikukka on kesäkeittiön monitaituri: lehtiä voi käyttää leivällä, marinadeissa, kuullotettuna munakkaan seassa ja erilaisissa kasvisruoissa. Kukkia käytetään voikukkasiman teossa ja jääkuutioiksi pakastettuna ne koristavat juhlaboolin. Voikukan lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä, ennen kasvin kukkimista. Lähempänä syksyä kannattaa ottaa talteen voikukan juuret, joita voi keittää lämpimäksi lisukkeeksi tai paahtaa kahvin korvikkeeksi.

Voikukan kumppaneiksi kesäiseen salaattiin sopivat poimulehti ja piharatamo, jotka aloittelijankin on helppo tunnistaa. Piparkakun muotoinen poimulehti sopii voikukan tavoin salaatteihin ja voileipiin, mutta sillä voi lisäksi korvata pinaatin muhennoksissa ja kastikkeissa tai sitä voi silputa sämpylätaikinan sekaan. Parhaalta maistuvat nuoret lehdet, jotka eivät vielä ole avautuneet täysin. Piharatamon moni muistaa lapsuudestaan luonnon omana laastarina: puhtaan ratamonlehden sanotaan nopeuttavan pienten ruhjeiden paranemista. Terveystietoisten kuluttajien ja keliaakikoiden tuntema psyllium-kuitu on niin ikään valmistettu ratamon siemenistä. Villiruokaharrastaja käyttää ratamonlehtiä salaateissa tai höyrytettynä grillatun kalan ja pihvin lisukkeena.

Villiyrtit ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan tuoreena, mutta niitä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ennen pakastamista ne freesataan eli joko kiehautetaan vedessä tai kuullotetaan rypsiöljyssä. Valutetut, freesatut yrtit voi pakastaa jääpalamuoteissa valmiiksi annospaloiksi. Kuivattuja yrttejä käytetään mausteena ja taikinoiden seassa. Itse kuivattu ja kauniiseen lasipurkkiin pakattu yrttijauhe on myös mukava tuliainen mökkivierailuilla.


Lisätietoja: Arktiset Aromit ry
Simo Moisio, puh. 040 580 1186
Ildikó Hytönen, puh. 050 502 8077
Kaisu Seppänen, puh. 044 771 8836

 

Takaisin