Tiedotteet

Mustikka- ja puolukkauute suojaa silmien verkkokalvoa auringon UV – säteilyn haitallisilta vaikutuksilta

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Japanissa tehdyssä soluviljelmätutkimuksessa on selvitetty metsämustikan ja puolukan vaikutuksia silmien terveyteen. Mustikasta ja puolukasta valmistettujen uutteiden todettiin suojaavan silmän verkkokalvoa auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Mustikka- ja puolukka uutetta käytetään nykyisin ravintolisänä. Tutkimuksessa selvitettiin mustikka- ja puolukkauutteiden suojamekanismeja ​​ultraviolettisäteilyn (UVA) aiheuttamaa verkkokalvon fotoreseptorisoluvaurioita vastaan. Hiiren fotoreseptori (661W) soluja altistettiin UVA säteilylle, jonka jälkeen niitä käsiteltiin marjauutteilla ja niiden tärkeimmillä aineosilla (syanidiini, delfinidiini, malvidiini, trans-resveratoli ja prosyanidiini).

Tutkimuksen tulosten mukaan marjauutteet ja niiden aineosat paransivat solujen eloonjäämistä ja ehkäisivät ROS:n muodostumista. Tulosten mukaan marjauutteiden yhteisvaikutus antoi tehokkaimman suojan UVA -säteilyn aiheuttamaa verkkokalvon vauriota vastaan.

Aiheeseen liittyvää sanastoa:

  • UV-säteet ovat erilaisia. Lyhytaaltoiset UVC -säteet suodattuvat ilmakehään, mutta UVA- ja UVB -säteet yltävät maan pinnalle asti ja vaikuttavat mm. ihoon. UVA -säteet kulkeutuvat ihossa syvälle ja ne aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä. UVA -säteet voivat myös aiheuttaa valoihottumaa sekä pigmenttimuutoksia.
  • Suojakerroin SPF (Sun Protection Factor) ilmoittaa UVB -suojan määrän. Mikäli pakkauksessa on EU -komission suosituksen mukainen UVA -logo, tuotteen UVA -suojakerroin on vähintään 1/2 UVB -suojakertoimesta. Tarkemman tiedon UVA -suojan määrästä saa vain, mikäli se on pakkauksessa erikseen ilmoitettu, esim. PPD -arvo (Persistent Pigment Darkening).
  • ROS (reactive oxygen species) ovat kemiallisesti reaktiivisia, happea sisältäviä molekyylejä. ROS -taso voi nousta esimerkiksi UV-säteilyn vaikutuksesta ja aiheuttaa huomattavaa tuhoa solurakenteissa.

Laatija: Arktiset Aromit ry. Luonnosta lautaselle II-hanke.

Lähde:  Ogawa K, Tsuruma K, Tanaka J, Kakino M, Kobayashi S, Shimazawa M, Hara H. 2013. The protective effects of bilberry and lingonberry extracts against UV light-induced retinal photoreceptor cell damage in vitro. J Agric Food Chem. 2013 Oct 30;61(43):10345-53.

 

Takaisin