Tiedotteet

Koivu tarjoaa ainekset vappubooliin

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Valkearunkoiset koivut heräävät kevääseen ja ojentelevat oksiansa kohti aurinkoa. Roudan alkaessa sulaa huhti-toukokuussa puut siemaisevat juurillaan maaperästä vettä. Samalla syksyllä juuriin varastoituneet ravintoaineet kulkeutuvat kaikkialle puun oksistoon silmujen puhkeamista ja lehtien kasvua varten. Koivun ravintoaineliuos, mahla, sisältää hedelmä- ja rypälesokeria, hedelmähappoja, aminohappoja, pieniä määriä kivennäis- ja hivenaineita sekä hieman C-vitamiinia. Natriumia mahlassa on hyvin vähän.

Mahlan keruuseen tarvitaan joko oma koivikko tai maanomistajan lupa. Keruupuuksi soveltuu paksurunkoinen, valoisalla paikalla kasvava koivu.  Mahlan valutusaika kestää kahdesta viiteen viikkoa ja mahlan juokseminen päättyy, kun puut puhkeavat hiirenkorville. Mahla on herkästi pilaantuvaa, joten se säilyy jääkaappilämpötilassa noin pari vuorokautta. Sitä voidaan säilöä myös pakastamalla.  

Luonnon valmistama kivennäisvesi sopii sinällään virkistäväksi janojuomaksi, sillä mahla sisältää energiaa vain noin muutaman kilokalorin yhtä desilitraa kohden. Mahlaa voidaan käyttää mehujen laimentamiseen, teen ja kahvin sekä jääpalojen valmistamiseen. Se sopii myös nesteeksi leivontaan ja myös muuhun ruuanlaittoon.

Mahlakauden jälkeen koivusta voidaan hyödyntää nuoret lehdet, joiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Koivunlehdet kannattaa kerätä nuorina touko-kesäkuussa, jolloin maku on parhain. Lehdet säilötään joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivatuista lehdistä voidaan valmistaa muiden luonnonyrttien kera viherjauhetta, joka on erinomainen ravinto- ja kuitulisä ruokiin. Koivunlehdillä on diureettinen vaikutus eli ne kiihdyttävät virtsaneritystä. Sydän- ja munuaissairaudesta johtuvasta turvotuksesta kärsivien tulee välttää koivunlehtien käyttöä.

Koivunlehtiä voidaan käyttää sekä tuoreina että pakastettuina yrttijuomien valmistamiseen. Tuoreet koivunlehdet antavat raikasta makua ja väriä salaatteihin. Hiirenkorvia voi ripotella leivän päälle ja niistä saa aromikkaan maun itsevalmistettaviin levitteisiin. Nuoret lehdet sopivat mausteeksi keittoihin, patoihin ja kalaruokiin. Nauti keväisen luonnon tarjoamasta vehreydestä myös ruokalautasellasi!

 
Koivuniemen herran mahlava kevätbooli

1,0 1 koivunmahlaa
1,0 l omenatäysmehua
1,0 l kivennäisvettä
1 sitruunan mehu
hunajaa

Sekoita ainekset keskenään. Lisää booliin jääkuutioita ja koristeeksi mintunlehtiä.
 
Arktiset Aromit ry

Lisätietoja:

Maarit Ronkainen, Arktiset Aromit ry, puh. 044-5894376, maarit.ronkainen@arctic-flavours.fi,  
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040-5801186, simo.moisio@arctic-flavours.fi

Takaisin