2/2010 Julkaisija: Arktiset Aromit ry.

Onko ruoan valinta yksilön vastuulla?

Taloudellisten, sosiaalisten, teknologisten ja kulttuuritekijöiden lisäksi ruokavalintoihimme vaikuttavat nykyisin myös ilmaston muutos, elintapasairaudet, viranomaiset ja järjestöt ohjeistuksineen, ruoan tuotantoketjun markkinointitoimet, maahanmuutto ja lukuisat viestintävälineet. Onko ruoan valinta yksilöllinen asia? Tätä pohtii Simo Moisio jutussaan.

Lue lisää >>

Turun yliopistolla on tehty marjatutkimusta jo nelisenkymmentä vuotta

Turun yliopiston keväällä julkaistu marjatutkimus, jossa selvitettiin marjojen ja teollisesti valmistettujen marjatuotteiden kykyä ehkäistä lihavuuteen liittyvien sairauksien riskiä sai paljon julkisuutta. Turun yliopisto on tehnyt pitkään marjojen bioaktiivisten yhdisteiden kemiallista tutkimusta ja kehittänyt siihen tarvittavia analyysimenetelmiä. Uudet elintarviketeknologiaan, aistittavaan laatuun tai terveysvaikutuksiin kohdistuvat innovaatiot painottuvat myös tutkimustoiminnassa. Professori Heikki Kallio, dosentti Baoru Yang ja dosentti Mari Sandell kirjoittavat Turun yliopiston marjatutkimuksesta.

Lue lisää >>


Marjat voivat tasapainottaa verensokerin vaihtelua

Marjat sisältävät luontaisesti huomattavasti vähemmän sokeria kuin hedelmät. Siksi marjoihin ja marjatuotteisiin lisätään tavallisesti sokeria. Itä-Suomen yliopisto tutki yritysten rahoittamana 12 koehenkilöllä mustikkaa, mustaherukkaa, karpaloa ja mansikkaa sisältäneen marjasoseen mukana nautitun 35 gramman sakkaroosilisäyksen vaikutusta veren sokeripitoisuuteen antaen vertailuryhmälle 35 grammaa sakkaroosia liuoksena ilman marjalisäystä. Marjaryhmällä veren sokeripitoisuus nousi hitaammin ja vähemmän sekä laski hitaammin kuin vertailuryhmällä. Tutkimuksen tulos osoittaa, että marjat voivat pienentää sakkaroosin vaikutusta verensokeriin. Dosentti Riitta Törrönen kirjoittaa uusimman marjatutkimuksen tuloksista.

Lue lisää >>


Luonnontuotteiden tuotteistaminen matkailussa vaatii tehotoimia

Matkailijat haluavat kokea paikallisia perinteitä ja nähdä paikallista kulttuuria sekä historiaa nykyistä enemmän. Perinteiden lisäksi myös ympäristövastuullisuus on nouseva trendi. Matkailualan yritysten yhteismarkkinointi ja eri alan yrittäjien yhteistyö toisi jatkossa enemmän matkailijoita Suomen metsiin. Heidi Juntunen Arktiset Aromit ry:n Luonnosta Sinulle II-hankkeesta pohtii luonnontuotteiden ja matkailun kytkemistä kiinteämmin toisiinsa.

Lue lisää >>


Miten marja- ja sienisato saataisiin paremmin talteen?

Kiinnostus lähiruokaan on kasvussa ja metsämarjat ja -sienet ovat aidointa lähiruokaa. Luonnosta poimittujen tuotteiden kysyntä kasvaa, mutta marjat ja sienet uhkaavat jäädä metsiin poimijoiden puutteessa. Marjoja ja sieniä aktiivisesti myyntiin poiminut väestönosa ikääntyy ja nuorempi ikäpolvi tuntee vieraaksi luonnontuotteiden keruun myyntitarkoituksiin. Yritykset ovat huolestuneita siitä, miten raaka-ainetta saadaan talteen kysyntää vastaavasti. Maarit Ronkainen kertoo yrittäjien ja toimijoiden ehdotuksia tilanteen helpottamiseksi.

Lue lisää >>


Lapissa on jatkettu keskustelua marjastuksesta

Lapin luonnontuote- ja elintarvikealojen työohjelma ja Luonnontuotealan verkostovalmennus -hanke järjestivät yhdessä Lapin Liiton kanssa kuudessa lappilaisessa kylässä keskustelutilaisuuksia, joiden pääteemana olivat kokemukset ulkomaisista marjanpoimijoista. Keskustelut noudattivat pitkälti samoja teemoja kuin Arktiset Aromit ry:n viime vuonna toteuttamat kylätilaisuudet. Rainer Peltola, Irja Mäkitalo ja Juha Kutuniva kirjoittavat Lapin marjakeskusteluista.

Lue lisää >>


Arktiset Aromit ry:n uudet verkkosivut avataan alkukesästä

Arktiset Aromit ry:n kotisivut uudistuvat lähipäivinä. Lapsille on laadittu lisää pelejä omaan puuhanurkkaan, yrityksiä ja kuluttajia varten on marjalajien esittelyyn lisätty mm. sallitut ravitsemusväittämät, ruokaohjeitten määrää on lisätty ja kansainväliseen tiedotukseen panostetaan entistä enemmän. Seuraa milloin uudet sivut ilmestyvät ja anna niistä palautetta yhdistykselle. Maarit Ronkainen kertoo uusien kotisivujen sisällöstä tarkemmin.

Lue lisää >>


Luonnontuotealan tarpeita vastaava koulutus voi nopeuttaa alan kasvua

Metsien monikäytön tutkintotoimikunta järjesti maaliskuussa yhteistyössä Arktiset Aromit ry:n Luonnosta Sinulle II –hankkeen kanssa Kajaanissa koulutuspäivän, jonka tarkoituksena oli koota yhteen luonnontuotealan koulutusta järjestävät toimijat ideoimaan alan koulutuksen uudistamista. Tilaisuuden jälkeen Opetushallitus nimesi keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkintoa uudistavan työryhmän. Luonnontuotealan ammattitutkinnon perusteita uudistava työryhmä nimitettäneen myöhemmin. Metsien monikäytön tutkintotoimikunnan puheenjohtaja Tuovi Aalto kirjoittaa luonnontuotealan koulutustilanteesta.

Lue lisää >>


Maaseutuverkosto etsii maaseudun parhaita käytäntöjä

Maaseutuverkostossa on meneillään valtakunnallinen, Parhaat käytännöt 2010 -kilpailu maaseudun toimivista käytännöistä. Tavoitteena on viestiä Suomen maaseudun kehittämisohjelmien puitteissa syntyneistä hyvistä käytännöistä ja levittää hyödyllisiä toimintamalleja. Näin hyviksi havaitut ideat ja toimintatavat siirtyvät eri puolille Suomea.

Lue lisää >>