1/2010 Julkaisija: Arktiset Aromit ry.

Voidaanko suomalaista luontoa ja sen tuotteita brändätä?

Tämän Luonnosta Sinulle -nettilehden teemana ovat yrtit. Yrttiala on pieni ja tuotantokeskittymät sijaitsevat hajallaan eri puolilla Suomea. Siksi alan on tehtävä yhteistyötä menestyäkseen. Yhteistyön avulla Suomen luonnosta ja sen tuotteista voidaan rakentaa brändejä. Yhteistyötä vaativat myös päättäjät, mutta byrokratiaan liittyvät monimutkaiset säädökset ja ohjeistukset eivät tue käytännössä luovien ideoiden syntyä ja luovimista laman yli.

Lue lisää >>

Kasvien kemiallisen koostumuksen tutkimus ja niiden terveysvaikutuksia selvittävä kliininen ravitsemustutkimus enemmän yhteistyöhön keskenään

Elias Lönnrot on kiistatta suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja. Hän tutki paitsi kasveja ja niiden hyötykäyttöä myös lääketiedettä. Kalevalan runonkeruumatkojen lomassa Lönnrot selvitti suomalaisten kasvien käyttöä perinteisessä kansanlääkinnässä. Tuloksena julkaistiin vuonna 1860 ensimmäinen suomenkielinen luonnontieteellinen teos: Flora Fennica – Suomen Kasvisto.

Lue lisää >>


Yrteillä hyvää oloa sekä sisäisesti että ulkoisesti

Riistaruokien ja viinojen mausteena tunnettu kataja on myös kansanlääkinnästä tuttu rohdoskasvi ja samalla suomalaisen periksiantamattomuuden ja sitkeyden vertauskuva. Tutkija Tiina Lantto kertoo katajan käyttömahdollisuuksista.

Lue lisää >>


Yrttialan toimijat kokoontuivat Hämeenkyrössä

Arktiset Aromit ry järjesti yrttialan toimijoiden keskustelutilaisuuden Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa Hämeenkyrössä. Se oli samalla maa- ja metsätalousministeriön Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän suosituksesta rahoittaman kolmivuotisen Suomen yrttialan kehitys -hankkeen päätöstilaisuus. Mukana oli 24 yrttialan toimijaa eri puolelta Suomea käynnistämässä prosessia, jossa yrttialan edustajat kokoontuvat yhteen myös jatkossa.

Lue lisää >>


Yrttiala tarjoaa runsaasti palvelu- ja aktiviteettimahdollisuuksia

Yrttiyritys voi erikoistua monilla eri tavoilla. Viljely, tuotteiden valmistus, koulutus ja erilaiset hoitomuodot tarjoavat mahdollisuuksia. Frantsilan Hyvän Olon Keskus on erikoistunut mm. kuluttajille järjestettäviin yrttikoulutuksiin. Ohjelmapaketeissa tieto, taito ja tekeminen tukevat toisiaan. Itse tehty yrttituote voi olla mukava tuliainen, vaikka kiireisimmät kävijät toki ostavat tuliaiset yrttiravintolasta ja yrttipuodista.

Lue lisää >>


Kumina on suomalaisyrteistä menestynein

Yrttien viljelypinta-ala on noussut vuoden 1984 101 hehtaarista yli 22 000 hehtaariin vuonna 2006. Ruukkuyrttejä tuotetaan kasvihuoneissa vuosittain 14-16 miljoonaa kpl. Kuminan ja ruukkuyrttien lisäksi Suomessa viljeltiin vuonna 2008 tilliä, persiljaa ja muita pienempiä yrttejä 105 hehtaarilla.

Lue lisää >>


Koulutus tuo kannattavuutta yrttituotannolle

Maailmalta Suomeen tuodaan n. 80 % meillä käytettävistä yrteistä. Tuonnista huomattavan osan pystyisimme itse viljelemään ja keräämään. Näin saisimme eurot omaan maahan ja tuntisimme yrttien alkuperän.

Lue lisää >>


Onko viljelijöillä yhteistyötä keskenään?

Meillä hankkeet painottuvat nykyisin liikaa tutkimukseen, kun pitäisi panostaa käytännön tasolle. Tulisi saada apua esimerkiksi laitekehitykseen ja markkinointiin. Usein yrttien tuottaja osaa kasvattaa yrttejä, mutta markkinointiin ei läheskään aina ole kykyjä eikä aikaa.

Lue lisää >>


Yrttiviljelijä tarvitsee toimivan liikeidean

Yrttiviljelyn tuotanto on suunniteltava viljelyvarmojen kasvien varaan. Yrittäjän on selvitettävä liikeideansa: mitä, kenelle ja miten. On hallittava talouden perusasiat: kuinka paljon perhe/yritys tarvitsee tuloja tullakseen toimeen ja millä hinnalla tuotteet voi myydä.

Lue lisää >>


Yritysryhmähanke avuksi tuotekehitykseen ja markkinointiin

Yritykset voivat kehittää toimintaansa myös yritysryhmän kehittämistuella. Tukea hakee yritysten puolesta kehittämisorganisaatio, joka tuottaa palvelut yrityksille. Yritysryhmähankkeessa voi olla mukana sekä yrityskohtaista että yhteistä kehittämistä. Se soveltuu esimerkiksi tuotekehityksen ja markkinoinnin kehittämiseen.

Lue lisää >>


Mitä hyötyä alueiden välisestä yhteistyöstä voi olla?

Paikalliset resurssit ovat usein vähäiset kehittyvän toimialan kasvattamiseksi merkittäväksi elinkeinoksi. Siksi alueiden välinen yhteistyö voisi lisätä kehittämismahdollisuuksia, arvostusta ja resursseja valtakunnan tasolla.

Lue lisää >>


Kaikki haluavat ostaa laatua, mutta mistä laatu koostuu?

Viranomaiselle laatu on usein puhtautta, hygieniaa, jäljitettävyyttä ja omavalvontaa. Kuluttaja haluaa tietää, onko yrteissä flavonoideja, antioksidantteja, vitamiineja, hivenaineita, millaista rasvaa ne sisältävät, saako niistä kuituja, mihin vaivaan ne auttavat? Ovatko pohjoisen yrtit tai luonnon yrtit parempia kuin eteläiset tai viljellyt? Mielikuvalaatu on tärkeä valintaperuste.

Lue lisää >>


Yrttien tuotekehitykseen tarvitaan tietoa teknologiasta ja kuluttajista

Luovuus on kykyä tehdä tai tuottaa uutta ja yllättävää. Luovassa tuotekehityksessä luodaan uusia tarpeita, asiakasryhmiä, yhteyksiä eri aloihin sekä uudenlaista tiedotusta ja markkinointia.

Lue lisää >>


Markkinoilla kannattaa erikoistua

Yrttiviljelyn laajentaminen edellyttää integroitumista elintarviketeollisuuteen. Suurempien tuotantoerien viljely ja myynti vaatii, että saatavuus ja tasainen laatu ovat kunnossa. Erikoistumalla ja valmiita ratkaisuja tarjoamalla voi myös pienimuotoinen yrttitoiminta menestyä.

Lue lisää >>


Menekinedistämisellä lisätään kiinnostusta yrtteihin

Kuluttajan kanssa tekemisissä olevien elintarvikealan ammattilaisten koulutukseen tulisi saada lisää yrttitietoa. Yrttitietoutta ja kysyntää lisätään myös tiedotuksen, kampanjoiden, koulutuksen ja tapahtumien avulla.

Lue lisää >>


Yrttialan kehityshanke laati kehitysohjelman ja kokosi alan toimijoita yhteistyöhön

Arktiset Aromit ry:n hallinnoima Suomen yrttialan kehitys -hanke (2007-2009) laati alkuvaiheessa Suomen Yrtti-Suomi -kehitysohjelman vuosille 2008–2013. Sen jälkeen tuotettiin mm. yrtti -kurssiaineistoja opettajille. yrttipokkari, yrtti-infoja ja useita opinnäytetöitä ja raportteja tehdyistä kartoituksista. Näitä olivat mm. Kuivattujen yrttien varastointiaika, Yrttien hyödyntäminen Suomessa, Kotimaisen sekä ulkomaisen nokkosen ja tillin tutkiminen ja vertaileminen ja Kotimaisten keittiöyrttien menekki ammattikeittiöihin. Aineistoihin voi tutustua ja niitä voi tulostaa hankesivuilta.

Lue lisää >>