1/2011 Julkaisija: Arktiset Aromit ry.

Sienipäivän aikana valmistettiin herkkuja sienistä

Teksti ja kuvat: Riitta Ylilehto

Sieni taipuu monenlaiseen ruuanlaittoon ja herkullisen illallisen voi valmistaa tarjoamalla sieniä alkupalasta jälkiruokaan. Jälkiruoka sienistä kuulostaa erikoiselta, mutta todellisuudessa tarvitaan vain ennakkoluulottomuutta ja uskallusta kokeilla uutta loihtiakseen uusia makuelämyksiä.

Luonnosta Sinulle II -hankkeen Sienestä Oy:llä Vaalassa 3. helmikuuta järjestämässä sienipäivässä opimme valmistamaan erilaisia sieniruokia. Päivä oli suunnattu ammattikeittiö väelle, joille haluttiin antaa uusia ideoita sieniruokien valmistamiseen. Hanke järjestää luonnontuotteisiin liittyviä kursseja yrittäjien toiveiden ja kysynnän mukaan. Tarkoituksena on lisätä tietoa luonnontuotteista ja oppia hyödyntämään niitä eri muodoissa yritystoiminnassa.

Sienestä Oy:n toiminta

Sienipäivän kouluttajana toimi Sienestä Oy:n toinen omistaja keittiömestari Esko Holopainen. Hän on toiminut 30 vuotta keittiömestarina Pohjois-Suomessa. Kokemus keittiöalalta antaa hänelle omakohtaista tietoa siitä millaisessa muodossa sieniä ammattikeittiöön kaivataan. Sienipäivän aluksi Esko Holopainen kertoi meille Sienestä Oy:n toiminnasta. Yrityksen liikeidea on jalostaa sienistä raaka-aineita ravintoloille, siten että asiakkaalla on mahdollisuus tehdä tuotteista oman näköisiään. Ajatuksen taustalla on tarjota sieniä ammattikeittiöille mahdollisimman helpossa muodossa siten, että niitä on helppo käyttää tämän päivän kiireisessä keittiö maailmassa.
 
Yritys käsittelee tuoreita sieniä ja säilöö ne mm. raakapakastamalla kuutioina ja viipaleina, lisäksi sieniä säilötään etikkaliemeen ja suolaliemeen. Yritys on kiinnittänyt huomiota myös tuotteiden etiketteihin. Käsin täytetyt etiketit kertovat poimijan, poimintapaikan ja -ajan. Tällainen tuotteen jäljitettävyys tuo lisäarvoa tuotteelle, kun asiakkaalle voidaan kertoa poimintapaikka ja -aika.

Sienipäivä

Sienipäivän aikana valmistimme maukkaita sieniruokia ja saimme vinkkejä sienten hyödyntämiseen. Sienet eivät tarvitse paljon mausteita seurakseen usein suola ja mustapippuri riittävät, mutta myös yrttejä voi kokeilla sienen kaverina, kertoi Esko Holopainen.

Päivän aikana valmistuivat mm. erilaiset salaatit,  tattisosekeitto ja tattirisotto jota tarjoiltiin hiillostetun lohen kanssa. Hirven fileepihvit saivat seurakseen sienimuffineja. Aterian kruunasi jäätelö sienikastikkeella. Kokeilemisen arvoisia ja helppoja reseptejä ovat mm. tattisosekeitto ja jälkiruokakastike.

Tattisosekeitto

Tattisosekeitto on herkullinen ja miedon makuinen keitto. Keitto voidaan tarjoilla aterialla alkuruokana. 

2 dl tuoreita tai pakastettuja herkkutatteja
1 sipuli
n. 350 g kasviksia (esim. porkkana, nauris, purjo, selleri, lanttu) tai valmis kasvissekoite pakaste.
1 dl kermaa
kasvisliemikuutio

Valmistus:
Freesataan kuutioitu sipuli ja kasvikset. Lisätään tattikuutiot, 1 l vettä ja kasvisliemikuutio. Annetaan kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä, soseutetaan sauvasekoittimella. Annetaan kiehua vielä jonkin aikaa ja lisätään kerma.
Annoksen voi koristella esim. capuccinovaahdolla tai krutongeilla.

Jälkiruokakastike

Tämä kastike sopii hyvin esimerkiksi jäätelön seuraksi. Herkkutatit tuovat makeaan kastikkeeseen jotain uutta ja yllättävää.

½ dl sokeria
1 dl tuoreita tai pakastettuja herkkutattikuutioita
1/3 -1/2 pl Cointreau likööriä
vaniljajäätelöä

Valmistus:
Paahdetaan sokeri kattilassa, lisätään sekaan tattikuutiot ja likööri. Sekoitetaan hyvin kunnes tatit ovat karamellisoituneet ja kastike on siirappimaista. Tarjoillaan vaniljajäätelön kanssa.

 

Takaisin